Strelovodi

Strelovodi so zelo priporočljiv element na zgradbi. Lahko bi rekli, da skoraj obvezen, saj strelovodi omogočajo, da se sila strele zgubi oziroma porazdeli v zemlji manj škodljivo. V primeru, da strela udari v zgradbo oziroma objekt lahko poškoduje električne aparate, lahko pa tudi povzroči požar. Strelovod nas odlično varuje pred takšnimi nevšečnostmi.

Hosekra, vam zato nudi kvalitetne strelovode Prevectron.


Strelovodi

Strelovodi


7 prednosti strelovoda Prevectron

  • Uspešno prestal intenzivne preizkuse v realnih razmerah na območjih Francije, Brazilije, Amerike in Japonske, pri tem je sodelovala Agencija za jedrsko varnost (CEA), Brazilian Space Reasarce Institute, University of Toulose France, Hidro Quebec Canada, France Telecom, Brasil Telecom…
  • Visoka zanesljivost in prilagodljivost
  • Veliko območje varovanja vseh vrst objektov in okolice
  • Zahteva 99% manj prediranja v streho in s tem zmanj?a tveganje vdora vode (samo 2 odvoda)
  • Skrb za okolje (manj ostalih materialov, manjše onesnaževanje)
  • Delovanje v vseh klimatskih razmerah z minimalnim vzdrževanjem
  • Eksluzivni image

Izvajanje strelovodnih instalacij

Strelovodne instalacije so postale vse pogostejši “pojav” na naših objektih. Objekti so lepši, več vredni, zato ljudje radi poskrbimo, da so ti objekti tudi kar se da ustrezno zaščiteni. Ena od takšnih zaščit je vsekakot tudi strelovodna instalacija, ki objekt ustrezno ščiti pred udarom strele, ter s tem povezanimi poškodbami.

K razmahu strelovodnih instalacij je vsekakor veliko prispevalo vse večje število udarov strel in s tem povezanih škodnih primerov ter v veliki meri razvoj na področju strelovodnih instalacij, predvsem materialih, ki se uporabljajo za strelovodne instalacije, ter pritrdilnih elementih. Tako so strelovodne instalacije postale manj izstopajoče, oz. precej sprejemljivejše za montažo na objekte tudi z vidika splošnega izgleda objekta.

Strelovodna instalacija je del elektroinstalacij na objektu in kot taka ima praviloma tudi svoj projekt oz. načrt. Nameščanje strelovodne instalacije se prične zelo zgodaj, saj je bistven del strelovodne instalacije ozmljilo. Ozemljilo je lahko izvedeno tudi kot temeljsko ozemljilo, kar pomeni, da je potrebno ozemljilo položiti že pri izvedbi temeljev objekta. Ko je ozemljilo izvedeno, se nadaljevanje izvedbe strelovodne instalacije ustavi, razen v primeru, ko so odvodni vodniki nameščeni v stenah objekta (skriti). Izvedba strelovodne instalacije se nadaljuje praviloma, ko je objekt v fazi zaključevanja, kar pomeni streha pokrita, fasada zaključena, vsi kovinski deli, katere je potrebno povezati na strelovodno instalacijo, pa tudi nameščeni.

Odvodni vodniki služijo odvajanju toka strele v ozemljlni sistem. Prav tako lahko odvodne vodnike namestimo na fasado objekta, ali na odtočne cevi. Pravzaprav je priporočljivo odvodne vodnike namestiti na odtočne cevi, saj se pri tem izognemo posegom v fasado objekta, hkrati pa imamo odtočne cevi povezane na ozemljitev. To pomeni, da ni potrebno izdelovati posebnih izvodov ozemljila za spajanje odtočnih cevi na ozemljitev. Pri tem je potrebno poudariti, da je potrebno na odvodne vodnike namestiti merilne spoje. Merilni spoj je spoj na prehodu iz odvodnega voda na ozemljilni sistem. Običajno je izveden z merilno sponko z štirimi M8 vijaki. V primeru izvedbe odvodnih vodnikov v fasadi objekta je prav tako potrebno izvesti merilne spoje na prehodu iz ozemljilnega voda v odvodni vod. V tem primeru se običajno uporabijo merilne omarice, ki so lahko nameščene na steni objekta ali v tleh ob objektu. V primeru izvedbe merilnih spojev v steni objekta se običajno uporabljajo kovinske merilne omarice. V tem primeru je potrebno paziti, da se vodnika, ki sta spojena v merilni omarici le te ne dotikata. V nasprotnem primeru merilni spoj nima pomena, ker je prespojen s kovinsko merilno omarico. Prav tako je v zadnjem času veliko objektov, ki imajo kovinsko konstrukcijo. Kovinska konstrukcija se lahko uporabi kot odvodni vodnik, vendar je potrebno na mestu spajanja kovinske konstrukcije na ozemljitev izvesti merilni spoj. To pomeni, da klasično varjenje valjanca na konstrukcijo ni ustrezno, ker tak spoj ni razstavljiv.
Kovinske dele na stenah objekta je potrebno povezati na ozemljilo. V primeru, da so kovinski deli (ograje, klimati, .) locirani blizu odvodnega vodnika (manj kot je varnostna razdalja), jih je potrebno spojiti na odvodni vodnik, v nasprotnem primeru pa na izenačevanje potencialov.

Janez Podlipnik, univ. dipl. inš .el.

Hosekra priporoča celotno branje članka v prilogi (vsebuje tudi slike za lažjo predstavo)


izvajanje_strelovodnih_instalacij
predstavitev_prevectron_zanesljiv_strelovod

Zanimivosti

Oglejte si prednosti, zanimivosti in študije primerov o naših produktih

meritve streh
april, 2024

Meritve in svetovnje na terenu

Pri Hosekri vemo, da je nakup nove strehe velika odločitev, ki zahteva natančno načrtovanje in pripravo. Da bi vam olajšali ta proces, vam omogočamo storitev Ogled in Meritve na Terenu, ki je namenjena vsem, ki potrebujejo okvirne mere strehe.

Več

april, 2024

Prevozi streh po vsej Sloveniji

Hosekra si prizadevamo ponuditi več kot le vrhunske strešne rešitve; želimo vam zagotoviti celovito podporo od trenutka nakupa pa vse do končne namestitve. Razumemo, da je organizacija prevoza velikih in občutljivih materialov, kot so strešne konstrukcije, lahko stresna in zamudna. Zato vam ponujamo ugoden prevoz kar pri nas.

Več

Oglejte si tudi

Hosekra

Izredno lahka in univerzalna, izdelana je iz jeklene pločevine ...

PROFILI

Konstrukcija terase in nadstreška za mobilno hiško ...

MOBILNE HIŠKE

Zdaj lahko sami izberete kje želite prebivati vsak dan ali le med počitnicami ...

Kontejner

Kontejner je postavljen na paleti, ki so obenem tla. Objekt ima v notranjosti elektro omarico ...

Social Media