Kakšna dovoljenja potrebujemo in kakšni so predpisi za postavitev garaže

dovoljenja in predpisi potrebni za pstavitev kovinske montažne antracit sive garže z nastreškom ob hiši

Po pravilniku je garaža pomožen enostaven objekt za lastne potrebe. Manjši avtomobilski nadstreški sodijo med enostavne objekte, za katere ne potrebujemo klasičnega gradbenega dovoljenja.


Garaža je pritlična stavba, katere streha je hkrati strop nad prostorom, ki je namenjen za shranjevanje osebnih motornih vozil. Po Uredbi je lahko garaža enostaven, nezahteven, manj zahteven ali zahteven objekt. Enostaven je površine do 20m2 in višine do 5.00m – lokacijska informacija. Nezahteven pa je od 20m2 do 50m2 in višine do 6.00m – potrebuje GD za nezahtevne objekte – malo gradbeno. Garaža mora biti oblikovana tako, da je skladna s prostorskimi akti občine – PA (tako enostavna in nezahtevna). 

Enostavni objekti so namreč definirani kot konstrukcijsko nezahtevni objekti, ki ne potrebujejo statičnega in gradbenotehničnega preverjanja, niso namenjeni prebivanju in nimajo vplivov na okolje.

Za postavitev kot enostavni objekt definiranega nadstreška potrebujemo zgolj lokacijsko informacijo, ki jo izda pristojna občina. Gre za konkretno interpretacijo občinskih prostorskih načrtov na parceli, ki nam pove dovoljene tipe objektov, dimenzije, odmike, videz in drugo. Brez gradbenega dovoljenja lahko torej zgradimo nadstrešek za eno vozilo (ne moremo zgraditi več manjših), na parceli pa mora že biti objekt z gradbenim dovoljenjem.

Arhiv: Garaže

 

Oglejte si tudi

NOTRANJOST HIŠK

Funkcionalna razporeditev notranjih prostorov in uporabna postavitev opreme ...

Streha Stratos

Je izdelana iz jeklene pločevine, montaža je hitra in enostavna ...

Kontejner

Kontejner je postavljen na paleti, ki so obenem tla. Objekt ima v notranjosti elektro omarico ...

PROFILI

Terasa in nadstrešek za mobilno hiško ...